Hoe basilicum in een kas te laten groeien

Hoe basilicum in een kas te laten groeien - KWEEK

Als je besmet bent met het kweken in je eigen kas, dan hoort basilicum daar natuurlijk bij! Het is relatief eenvoudig als je twee belangrijke basisuitgangspunten voor ogen houdt.

Basilicum geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden.

Er is veel licht nodig.

De zon doet de rest. Naast de vele mogelijkheden om het bij gerechten toe te passen is het gewoon ook een prachtig kruid met een sterk aroma dat zelfs kan helpen om ongedierte op afstand te houden. En geloof me, er is niets lekkerder dan verse basilicum uit eigen tuin.

Waar komt basilicum vandaan?

Basilicum, of Ocimum basilicum, is een lid van de Lamiaceae familie, of de muntfamilie! Net als munt is basilicum een zachte, eetbare plant die veel wordt gebruikt in keukens en wordt toegevoegd aan salades. Hoewel basilicum vaak wordt aangetroffen in de Italiaanse en Thaise keuken, is het voor het eerst ontstaan in India.

Hoe werkt het?

Basilicum is een van de gemakkelijkste kruiden om in een kasomgeving te kweken, op voorwaarde dat het veel licht krijgt. Om te beginnen, moet je eerst beslissen welk type basilicum je wilt kweken (of soorten) en waar je het gaat planten: in de grond of in potten.

Er zijn meer dan 150 bekende soorten basilicum om uit te kiezen, die allemaal in kasomstandigheden kunnen worden gekweekt. Elke variëteit heeft een ander uiterlijk, kleur en zelfs smaakprofiel. Zorg dus dat je kiest voor variant die goed bij je past.

Soort basilicum

Uiterlijk

Smaak

Piccolino

Compacte groei met kleine bolvormige bladeren

Intens en gedurfd (hints van kaneel en munt)

Corsicaans

Sierbladeren met donkerpaarse variegatie

Mild, zoet

Genovese

Grotere bladeren en kunnen tot 2 voet lang worden

Zoet met een lichte kruidigheid, perfect voor pesto en sauzen

Eleonora

Afgerond, gecupt, gekarteld blad

Iets pittiger dan Genovese

Amethist

Dik, dieppaars blad

Zoet

Rode Rubin

Compact, roodpaars blad

Scherpe, sterke smaak

Mammolo

Langere, grotere bladvorm

Minder muntsmaak dan traditionele Italiaanse basilicums

Thaise basilicum (of zoete Thaise basilicum)

Bladeren met paarse nerven en paarse stengels

Anijs, zoethout en kruidnagelsmaak (over het algemeen zoet)

Siam Koningin

Paarse stengels, lichtgroen blad

Zeer pittige en intense smaak, geweldig voor soep

Citroen Basilicum

Dun, lichtgroen blad

Anijs, basilicum en citroen gecombineerd

Kaneel Basilicum

Donkergroen blad, kaneelkleurige stengels

Pittige kaneelsmaak

Kerst Basilicum

Glanzend, groen blad met bordeauxrode stengels

Klassieke basilicumsmaak met een mix van fruitige zoetheid

 

Vereisten voor bemesting

Als de grond waar uw basilicum wordt geplant rijk is aan organisch materiaal, kunt u uw basilicum spaarzaam bemesten. U kunt bijvoorbeeld een meststof gebruiken met een N-P-K-verhouding van ongeveer 5-10-5, aanzienlijk verdund en alleen tijdens het groeiseizoen.

Zorg er echter voor dat u uw basilicum niet overbemest, omdat dit de smaak en het aroma kan beïnvloeden.

Basilicum uit zaad te kweken

Als je basilicum uit zaden kweekt, kun je ze in een verwarmde kas starten of een warmtemat onder de trays gebruiken. Wat u ook beslist, de bodemtemperatuur mag niet onder de 70°F dalen en de omgevingstemperatuur moet minimaal 55-60°F zijn. Houd er rekening mee dat hoe warmer de grond is, hoe sneller de zaden zullen ontkiemen, maar als ze te heet zijn, kunnen ze helemaal niet ontkiemen.

Vul een zaailingenbakje met een startgrondmix voor zaden en voeg 1-2 zaden per cel toe. De eerste weken is het belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drijfnat.

Wanneer de jonge basilicumplanten meer dan vijf echte bladeren hebben, transplanteer ze dan naar het uiteindelijke groeigebied. Je moet de zaailingen minimaal 4-6 inch uit elkaar planten om voldoende ruimte te bieden om zich goed te ontwikkelen.

Hoe lang duurt het voordat basilicum groeit?

Wanneer basilicum wordt gestart vanuit zaad, duurt het meestal ongeveer 5-14 dagen om te ontkiemen. De exacte kiemkracht kan variëren tussen verschillende soorten basilicum. Bovendien kan een te hoge of te lage bodemtemperatuur de kieming vertragen, dus zorg voor omstandigheden die van een gemiddelde temperatuur zijn.

Wat kun je makkelijk combineren met basilicum

Asperges zijn een uitstekende keuze om samen met basilicum te kweken, omdat de combinatie van de twee lieveheersbeestjes aantrekt, die smullen van gewone plagen zoals bladluizen. In ruil daarvoor helpt basilicum aspergekevers af te weren. Ten slotte worden asperges behoorlijk hoog, dus als je ze dienovereenkomstig plant, kan het een beetje schaduw in de middag geven aan je basilicum.

Goudsbloemen zijn een uitstekend natuurlijk afweermiddel voor ongedierte. Wanneer ze samen worden gekweekt, houden basilicum en goudsbloem ongedierte op afstand en trekken ze nuttige insecten aan.

Hoewel basilicum over het algemeen de voorkeur geeft aan groenten voor metgezellen, hebben bloeiende kruiden zoals kamille, oregano en bieslook vergelijkbare zorgvereisten en kunnen ze zelfs de smaak van uw basilicumplanten verbeteren.

Tomaten en basilicum zijn niet alleen vrienden op het bord, maar ook in de grond! Basilicum is zeer nuttig bij het afschrikken van tomatenhoornwormen en het verhogen van de opbrengst van uw tomatenplanten.

Paprika's zijn een andere geweldige metgezel voor basilicum, ook al is hun vriendschap eenzijdig. Basilicum is geweldig in het verhogen van de luchtvochtigheid voor peperplanten, waardoor ze sneller groeien.

Wortelgroenten zijn vaak een doelwit voor ongedierte vanwege hun kwetsbare en heerlijke blad boven de grond. Het planten van wat basilicum naast je wortelgroenten, zoals wortels, bieten of radijs, zal je groenten ten goede komen, aangezien basilicum uitstekend werkt om ongedierte af te schrikken.

 

Wat kun je beter niet samen planten met basilicum

Hoewel basilicum de groei (en zelfs de smaak) van andere kruiden en groenten kan verbeteren, zijn er een paar soorten planten die je beter niet direct naast je basilicum plant:

Komkommers bestaan ​​voornamelijk uit water, dus ze hebben de neiging om gemakkelijk andere smaken op te nemen. Daarom, tenzij je van plan bent om komkommers met een basilicumsmaak te produceren, kun je ze het beste niet dichter bij elkaar planten.

Hoewel je niet al te veel problemen zult tegenkomen als je je rozemarijn in de buurt plant, wil je dat ze in aparte potten groeien. Rozemarijn heeft andere verzorgingseisen dan basilicum, met name wat de bodemgesteldheid betreft, dus om problemen met water geven te voorkomen, is het het beste om ze gescheiden te houden.

Wijnruit en basilicum zijn om verschillende redenen geen maatjes. Ten eerste is wijnruit een natuurlijke groeiremmer, die de groei van je basilicumplanten kan belemmeren. Deze planten geven ook de voorkeur aan drogere bodemomstandigheden, waardoor ze onverenigbaar zijn met basilicum.

Salie lijkt sterk op rozemarijn in die zin dat salie ook de voorkeur geeft aan drogere bodemomstandigheden. Helaas zou dit salie uiteindelijk onverenigbaar maken met basilicum als het samen wordt opgepot.