Let op, bestellingen en afhalen kan tot 15 december 2023. Later geplaatste bestellingen worden na 2 januari 2024 uitgeleverd. Van 21 december tot en met 1 januari 2024 zijn wij gesloten.
Wil je graag verse groenten eten die je zelf hebt gekweekt, maar heb je geen grote tuin? Geen zorgen! Ook in een kleine ruimte kun je gemakkelijk thuis groenten kweken. Het is niet alleen leuk en lekker, maar ook duurzaam. Je hebt immers geen transport nodig en je weet precies waar je groenten vandaan komen. In deze blog geef ik je tips voor duurzaam thuis groente kweken.
Kies de juiste plek: Het is belangrijk om de juiste plek te kiezen voor het kweken van groenten. Zo hebben de meeste planten veel licht nodig, dus kies een plek in huis waar veel daglicht komt. Daarnaast is het belangrijk dat de temperatuur niet te hoog of te laag is. Een koele ruimte zoals een kelder of schuur kan ideaal zijn voor het kweken van sommige groenten.
Gebruik de juiste materialen: Als je thuis groenten wilt kweken, heb je natuurlijk wel wat materialen nodig. Denk aan potten, aarde, zaadjes, etc. Kies bij voorkeur voor duurzame materialen. Gebruik bijvoorbeeld potten gemaakt van gerecycled plastic of terracotta. Ook kun je kiezen voor biologische zaden en organische aarde.
Ga voor seizoensgroenten: Als je thuis groenten kweekt, kun je het beste kiezen voor seizoensgroenten. Deze groenten groeien op natuurlijke wijze en hebben minder extra verzorging nodig. Bovendien zijn ze op dat moment op hun best, dus lekkerder en voedzamer. Kijk bijvoorbeeld op de website van Milieu Centraal voor een overzicht van welke groenten in welk seizoen groeien.
Vermijd chemicaliën: Als je duurzaam groenten wilt kweken, is het belangrijk om geen gebruik te maken van chemicaliën zoals pesticiden en kunstmest. Dit kan de bodem en het water vervuilen en is schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Kies in plaats daarvan voor biologische bestrijdingsmiddelen of maak gebruik van natuurlijke methodes zoals het plaatsen van insectenwerende planten in de buurt van je groenten.
Maak compost: Om je groenten duurzaam te kweken, kun je zelf compost maken. Compost is een natuurlijke meststof die je zelf kunt maken van bijvoorbeeld groente- en fruitresten, koffiedik en tuinafval. Door compost te gebruiken, verbeter je de kwaliteit van de bodem en verminder je de hoeveelheid afval die je produceert.
Water geven op een duurzame manier: Bij het kweken van groenten is het belangrijk om ze regelmatig water te geven. Dit kun je op een duurzame manier doen door bijvoorbeeld regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van je groenten. Ook kun je kiezen voor een irrigatiesysteem dat water