Spintmijt - Plagen en Ziekten

Spintmijt - Plagen en Ziekten
Spintmijten beïnvloeden wereldwijd vele gewassen. Er zijn meer dan 1200 soorten spintmijt waarvan meer dan honderd gezien kunnen worden als een plaag en ongeveer tien daarvan als een ernstige plaag. De bekendste en meest problematische spintmijt is de Tetranychus urticae (bekende namen zijn de rode spintmijt en de kasspint). Door hun vermogen om zich zeer snel voort te planten kunnen ze in een korte periode enorm veel schade aanrichten.

Spintmijten hebben naald-achtige zuigende monddelen. Ze voeden zich door met hun monddelen in het plantenweefsel te dringen. Grote populaties kunnen zelfs hele planten met hun webben bedekken. Deze webben worden gebruikt om te verplaatsen. Aangezien spintmijten zo klein zijn kunnen ze makkelijk verplaatst worden door ventilatoren.

In het kort over de plaag

Wat zijn spintmijten?
Spintmijten zijn geen insecten en zijn in feite nauwer verwant met spinnen. Ze behoren tot de klasse van de Arachnida.
Wat is er te zien?
Spintmijten maken meestal een zijden web. Als plantenbladeren geteisterd worden door spintmijt, dan brengen ze schade toe aan het plantenweefsel. Hierdoor ontstaat vergeling en komen er dode plekken voor die samensmelten totdat uiteindelijk het hele blad is aangetast. Het blad wordt geel, zal verwelken en uiteindelijk afvallen. Er zijn enkele soorten spintmijt die geen web spinnen en die in de uiteinden van de knoppen van de plant leven. Hier zie je de schade niet totdat de top zich uitbreidt.
Wat is er tegen te doen?
Spintmijten hebben verschillende natuurlijke vijanden die gebruikt kunnen worden om de populatie te bestrijden.

Biologische cyclus van spintmijten

Elk vrouwtje van de kasspint legt 10 tot 20 eitjes per dag en 80 tot 120 gedurende haar hele levenscyclus van maximaal vier weken. Deze zitten meestal aan het zijden web. De larven, met 6 pootjes, komen na 3 tot 15 dagen uit. De pas uitgekomen larven zijn kleurloos en hebben heldere rode ogen. Ze wisselen drie keer van vorm in 4 tot 5 dagen: Eerst een protonimf, dan een deutonimf en uiteindelijk krijgen ze de volwassen vorm. Zowel de volwassen mijten als de nimfen hebben acht poten.

Spintmijt

Symptomen van de plaag

De eerste zichtbare symptomen zijn kleine geelachtige stippen of witte vlekken, voornamelijk rondom de hoofdnerf en de grotere nerven van de bladeren. Als deze vlekken groter worden en samensmelten, dan geven de lege cellen aan sommige delen van het blad een witachtige of zilverachtige transparante verschijning.

Hoe de plaag te vermijden?

Probeer het risico en de snelle verspreiding van spintmijt te minimaliseren door de temperatuur laag te houden (60%), aangezien dit de snelheid van de voortplanting zal vertragen. Een hogere vochtigheidsgraad is ook noodzakelijk voor de vijanden van de spintmijt. Houd de gebieden waar de planten groeien schoon en verwijder bladafval. Adequate irrigatie is belangrijk, omdat planten die te weinig water krijgen meer kans hebben op schade. De plant kan bespoten worden met CANNACURE om spintmijt te bestrijden.

Spintmijt

Oplossingen om de plaag onder controle te krijgen

Verwijder de aangetaste bladeren, te herkennen aan de zijden webben bovenop de bladeren. Spoel de plant grondig af met een mengsel van alcohol en zeep. Herhaal deze behandeling meerdere keren per week of gebruik een natuurlijk product zoals CANNACURE om de plaag te bestrijden. Als behandeling op basis van water niet langer gewenst is, verwijder dan de webben met een stofzuiger.

Je kan eveneens gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals: roofmijten, lieveheersbeestjes, roofwantsen en gaasvliegen.