Witte vlieg - Plagen en Ziekten

Witte vlieg - Plagen en Ziekten - KWEEK
De twee soorten witte vlieg die veel gewassen beïnvloeden zijn de Bemisia tabaci of de tabakswittevlieg en de Trialeurodes vaporariorum of de kaswittevlieg. Het belangrijkste morfologische verschil waardoor deze insecten van elkaar kunnen worden onderscheiden is de positie van de vleugels. Bij de B. tabaci zijn deze verbonden met het lichaam en bij de T. vaporariorum staan ze parallel aan het bladoppervlak. Bovendien hebben de volwassen witte vliegen en de pop van de T. vaporariorum meestal een grotere hoeveelheid wasachtige poeder dan de B. tabaci.

In het kort over de plaag

Wat zijn witte vliegen?
Witte vliegen zijn halfvleugelige insecten behorende tot de familie van de Aleyrodidae. Ze kunnen aanzienlijke schade en verlies van productie veroorzaken.
Wat is er te zien?
Verkleurde vlekken op de delen van het blad waar de insecten zich hebben gevoed.
Wat is er tegen te doen?
Één van de belangrijkste doelen bij het bestrijden van de witte vlieg is het voorkomen dat het gewas wordt aangetast door een virus dat door de insecten gedragen kan worden.

Biologische cyclus van witte vliegen

De volledige levenscyclus van de witte vlieg ligt tussen de 15 en 40 dagen. Dit is afhankelijk van milieuomstandigheden, met name van de temperatuur, aangezien de eieren zich sneller tot een volwassen vlieg ontwikkelen als de temperatuur hoger is. De witte vlieg legt haar eieren gewoonlijk aan de onderkant van de bladeren, waar de eieren aan vastplakken.

Witte vlieg

Symptomen van de plaag

De directe schade aan de plant wordt veroorzaakt wanneer de witte vlieg zich voedt. Door het zuigen van het sap blijven er verkleurde vlekken achter op die delen van het blad waar ze zich hebben gevoed. Voorts komen er, als ze het sap opzuigen, giftige stoffen vrij in het floëem die zich vervolgens door de hele plant verspreiden. Dit leidt tot metabole onevenwichtigheden in de plant en algemene verzwakking, chlorose en veranderingen in de bloemen en de vrucht. In termen van indirecte schade maakt de melasse die door de nimfen uitgescheiden wordt het mogelijk dat zich schimmels zoals roetdauw (Capnodium sp) op de bladeren vormen. Deze schimmel fungeert als een scherm en vermindert de fotosynthetische capaciteit van de plant. De ernstigste schade die de witte vlieg echter kan toebrengen aan de gewassen is de overdracht van virussen.

Hoe de plaag te vermijden?

Een van de belangrijkste doelen bij het bestrijden van de witte vlieg is het voorkomen dat het gewas wordt aangetast door een virus dat door de insecten gedragen kan worden. Daarom is het belangrijk dat alle onkruid of resten van andere planten in de buurt van het gewas worden verwijderd, omdat dit kan fungeren als habitat voor de witte vlieg. Bovendien, als een witte vlieg eet van onkruid dat een virus heeft en vervolgens naar jouw gewas gaat dan kan het virus gemakkelijk worden verspreid.

Het gebruik van beschermende afdekkingen, zoals netten en schermen, zijn eveneens een goede optie ter voorkoming van besmettingen, of spuit CANNACURE op de plant om witte vlieg te voorkomen.

Witte vlieg

Oplossingen om de plaag onder controle te krijgen

Een reeks entomophagous (insectenetende) insecten, parasieten en sommige entomophagus schimmels kunnen worden gebruikt om de witte vlieg te bestrijden. De meeste vijanden voeden zich met de eitjes en de nimfen van de witte vlieg. Deze categorie bevat o.a. de Delphastus catalinae kever. De chrysopidae larve en sommige bedwantsen zijn ook natuurlijke vijanden van deze plaag. De kleine wespen van de familie Aphelinae zijn parasieten van de witte vlieg larven. De wespen leggen hun eitjes op de larven en ze ontwikkelen zich door zich te voeden van hun gastheer. CANNACURE kan op de plant gespoten worden om de witte vlieg te bestrijden.