Spinazie kweken

Spinazie kweken - KWEEK
Spinazie is een zeer voedzame groente. Het bevat weinig calorieën, maar is zeer rijk aan vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten. En het is ook nog eens heel gemakkelijk om deze groente zelf te kweken!

Spinazie kweken

Spinazie heeft koel weer nodig om te gedijen, maar als je zorgvuldig kiest wanneer je ze plant en hittebestendige rassen zoekt, kun je deze overal ter wereld laten groeien. Kies een plek die bij koud weer vol in de zon staat en bij warmere temperaturen gedeeltelijk in de schaduw. De grond moet licht, vruchtbaar en vochtvasthoudend zijn. Zaai de spinaziezaadjes direct in de grond zodra de grond kan worden bewerkt, normaal gesproken ergens tussen vier tot acht weken voor de laatste verwachte vorst. Plant de zaadjes zo'n 1,5 cm diep en in brede rijen van 5 cm uit elkaar.

Voor een continue oogst zaai je elke twee weken totdat de temperatuur overdag begint te dalen tot gemiddeld 23°C. Begin half augustus met het zaaien van herfstgewassen in een koeler klimaat, of later in een warmer klimaat. Houd de grond vochtig en geef de planten om de 10 dagen thee- of visresten totdat ze 15 cm lang zijn.

Spinazie kweken

Snijd de spinaziebladeren van de buitenkant van de plant als je ze nodig hebt, of oogst hele planten wanneer ze volwassen zijn en voordat ze beginnen te bloeien. Als je ziet dat zich in het midden knoppen beginnen te vormen, moet je de hele plant onmiddellijk afsnijden.

Spinaziefeitjes

Spinazie kweken

De consumptie van spinazie steeg tussen 1931 en 1936 met 33 procent in de Verenigde Staten toen Popeye populair werd. In steden waar spinazie wordt geteeld zijn er zelfs meerdere standbeelden opgericht ter ere van Popeye en de enorme boost die hij hun industrie gaf. Maar waarom koos Elzie Crisler Sega, de bedenker van Popeye, voor spinazie als Popeye's superfood? Dat komt omdat het een zeer voedzame plant is, rijk aan vitaminen, mineralen en andere fytonutriënten.

Spinazie is een uitstekende bron van vitamine K, vitamine A, magnesium, mangaan, ijzer, calcium, vitamine C, vitamine B2, kalium en vitamine B6. Het bevat tevens volop eiwitten, fosfor, vitamine E, zink, voedingsvezels en koper.

Bovendien zit het plantje boordevol selenium-, niacine- en omega-3-vetzuren. Dus... haal wat zaadjes!