Bladluis - Plagen en Ziekten

Bladluis - Plagen en Ziekten - KWEEK
Bladluizen zijn niet langer dan ongeveer 4 mm, hebben een bolvormige buik en komen in veel verschillende kleuren voor. Ze behoren tot de meest vernietigende plagen die gekweekte planten beïnvloeden in gematigde gebieden. Gevleugelde bladluizen zijn vooral gevaarlijk voor de gewassen, omdat ze planten veel sneller vernietigen dan gewone bladluizen.

In het kort over de plaag

Wat zijn bladluizen?
Wanneer we verwijzen naar bladluizen, dan bedoelen we meestal een super familie van insecten die meer dan 4.000 soorten planten-specifieke parasieten omvat.
Wat is er te zien?
Bladluizen kunnen verminderde groei, gevlekte bladeren, vergeling, groeiachterstand, gekrulde bladeren, bruining, verwelking, lage opbrengsten en het afsterven van planten veroorzaken.
Wat is er tegen te doen?
Er zijn verschillende teelttechnieken die gebruikt kunnen worden om een aanval van bladluizen te voorkomen of te minimaliseren.

Biologische cyclus van bladluizen

Er bestaan gevleugelde en niet gevleugelde bladluizen. Meestal is de eerste generatie die na de winter uitkomt vleugelloos. Er kan echter na een aantal generaties gebrek aan ruimte bij de waardplant zijn. Dit leidt tot de geboorte van een generatie van gevleugelde bladluizen, die kan migreren naar andere gastheren. Alle bladluizen die geboren worden uit de wintereitjes zijn vrouwtjes. Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen. De lente en zomervoortplanting vindt ongeslachtelijk plaats. Mannetjes spelen hier geen rol in.

Symptomen van de plaag

De bladluizen voeden zich met bastweefsel sap, waardoor de plant verzwakt en er een metabole onbalans wordt veroorzaakt. De bladeren draaien en in extreme gevallen ontstaat er zelfs bladverlies. Bladverlies beïnvloedt de hoeveelheid en de kwaliteit van het eindresultaat. Bladluizen brengen ook giftige stoffen in de plant, die de ontwikkeling systematisch verandert. Bovendien is de honingdauw die de bladluizen uitscheiden een ideale voedingsbodem voor een reeks schimmels die een belemmerende laag vormt op het blad, omdat het licht het blad niet meer kan bereiken.

Het meest schadelijke effect van bladluizen is echter het overbrengen van virussen. Bladluizen kunnen in enkele seconden tientallen virussen overbrengen van een zieke plant naar een gezonde plant. Dit gebeurt vooral door de gevleugelde generatie. Het grootste probleem voor de planten is dat er geen remedie tegen de virussen is. Dit betekent dat de infectie van een plant die niet tolerant of resistent tegen het virus is, onvermijdelijk leidt tot een afname van de uiteindelijke productie.

Bladluis

Hoe de plaag te vermijden?

Er zijn verschillende teelttechnieken die gebruikt kunnen worden om een aanval van bladluizen te voorkomen of te minimaliseren. Deze omvatten:

  • Het verwijderen van onkruid dat kan dienen als een reservoir voor eitjes en volwassenen;
  • Het gebruik van insectennetten (soms geïmpregneerd met insecticide) om de gewassen af te dekken;
  • Het vermijden van het overmatig gebruik van stikstofhoudende meststoffen;
  • Het verwijderen van gewasresten;
  • Het aanbrengen van plantensoorten die kunnen dienen als een reservoir voor natuurlijke vijanden (Banker planten);
  • Het bespuiten van de plant met CANNACURE om bladluizen te voorkomen.

Bladluis

Oplossingen om de plaag onder controle te krijgen

De natuurlijke vijanden van bladluizen zijn lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Groene gaasvlieglarven (Chrysoperia sp.) zijn vraatzuchtige vijanden van bladluizen. Een andere oplossing om bladluizen te bestrijden is om de plant te bespuiten met CANNACURE.