Waarom zou je thuis kweken in een folietunnel?

Waarom zou je thuis kweken in een folietunnel? - KWEEK

Thuis kweken in een folietunnel is een geweldige manier om het hele jaar door verse groenten en fruit te produceren, zelfs als je in een gebied woont met ongunstige weersomstandigheden. Een folietunnel is een eenvoudige, maar effectieve structuur bestaande uit een frame van stalen-buizen, dat is bedekt met transparante folie. In deze blog gaan we in op de voordelen van thuis kweken in een folietunnel.

Verlengd groeiseizoen Met een folietunnel kun je het groeiseizoen verlengen en dus meer oogsten per jaar binnenhalen. De transparante folie laat voldoende zonlicht door, waardoor de lucht in de tunnel warmer wordt dan buiten. Dit betekent dat je planten en groenten langer kunnen groeien, ook als het buiten al koud is. Zo kun je bijvoorbeeld tomaten of paprika's kweken in een folietunnel, terwijl deze normaal gesproken alleen in de zomer buiten kunnen groeien.

Bescherming tegen weersomstandigheden Een folietunnel biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden zoals regen, wind en hagel. Dit is vooral handig als je in een gebied woont met veel wind of regen. De tunnel beschermt je planten tegen deze weersomstandigheden, wat betekent dat ze minder snel zullen beschadigen en je dus minder oogstverlies hebt.

Controle over de omgeving Een folietunnel geeft je de mogelijkheid om de omgeving van je planten volledig te controleren. Zo kun je de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie aanpassen aan de behoeften van je planten. Hierdoor heb je meer controle over de groei van je planten en kun je de omstandigheden zo aanpassen dat ze optimaal groeien.

Voorkomt plagen en ziektes Een folietunnel beschermt je planten ook tegen plagen en ziektes. De folie zorgt ervoor dat de planten minder snel in contact komen met insecten en andere plagen, waardoor de kans op besmetting afneemt. Bovendien is de lucht in de tunnel warmer en droger dan buiten, waardoor schimmels en andere ziektes minder snel kunnen groeien.

Verhoogde opbrengst Doordat je het groeiseizoen verlengt en de omgeving van je planten volledig kunt controleren, zal de opbrengst van je gewassen verhoogd worden. Je kunt meer oogsten per jaar binnenhalen en de opbrengst per plant zal vaak hoger zijn dan buiten. Hierdoor kun je meer verse groenten en fruit oogsten, en heb je dus altijd verse producten bij de hand.

Duurzaamheid Een folietunnel is een duurzame manier van thuis kweken. Doordat je het hele jaar door groenten en fruit kunt produceren, hoef je minder vaak naar de supermarkt